carolinedarcourt

Sockrets vara eller icke vara


En liten Max med sin favvofrukt vattenmelon.

Ja det är en viktig fråga tycker jag.
Om jag bara jämför med när jag var liten så är det så mycket större mängd socker vi intar. Ja, det som har ändrats är kanske att vi inte i lika stor utsträckning serverar oboy till frukost eller äter marmeladmackor i mängder (jo Flo kanske).
Men blandat med allt det nyttiga, fiber hit och fiber dit (ja allt mörkt bröd är inte nyttigt bara för att det är mörkt och märkt med fiberinnehåll även om man gärna vill tro det) så äter vi så mycket mer socker.
Godispåsarna på matbutikerna är enorma, fikabrödet är större, ja listan kan göras lång.
Därför tycker jag ändå det är viktigt när man har barn att man tänker lite på vilka mängder socker ens barn faktiskt får i sig.
Jag själv kan komma på mig själv att vilja fira med något sött, en mysig fika med bullar, fredagsmys med godis, men om man då adderar när skolan firar något, alla kalas, ja alla andra tillfällen när det firas då blir det en hel del socker.
Så vad jag ska utmana mig själv i är att hitta substitut för den vita sockret som även en kräsen sexåring med rätt starka åsikter kan gå med på.
Jag blir även lite bestört när det bakas chokladbollar på fritids. Det finns ju sååå många andra bra och enkla saker att lära dem att baka.
Det är mitt mission framöver att komma till skolan och bjuda på smoothie och rawfoodbollar.
Några enkla knep att byta ut endel av sockret:

  • Byt saft och läsk mot vatten ex med bär i för att göra det lite roligare.
  • Byt chokladbollar mot rawfoodbollar
  • Fruktfat där alla får välja sina favoriter till fredagsmyset
  • popcorn så gott och prova gärna att smaksätta (mörk riven choklad, kanel, näringsjäst om du gillar ostsmak)
  • smoothieglass (frys ned resterna av smoothien i glassform) eller banan glass av fryst banan smaksatt på valfritt sätt.
  • smoothie till fikat
  • grönsaksstavar eller fruktstavar med dipp (går ju att göra både salt och sött)

Jag tycker absolut inte att det behöver vara nolltolerans eller att man behöver bli besatt, men jag kan också se hur det går till överdrift att andra hållet. Och att folk är så känsliga om de hör om någon som har nolltolerans på socker. ”stackars barn” är då en vanlig kommentar, men det känns ju också rätt onödigt, för om det är något det är så är det ju inte stackars barn, utan snarare tvärtom. Heja er som kan stå emot the ”easy way” jag är tyvärr inte där men är imponerad och inspirerad av er.
Har ni fler bra tips så kom gärna med dem, för om det är något man aldrig kan få för lite av som småbarnsförälder så är det just bra tips som gör livet enklare.
Ha en fin dag!
(för mer inspo om nyttiga och enkla recept kolla in www.smoothiesandstuff.com (klick)

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats